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CORRESPONDENT

Temporary Buydowns - Compliance FAQs

Question

How should the interest rate and monthly payments be reflected on the
first page of CD in the loan terms section and projected payments table?

Seller Paid Buydowns
Answer

The CD should reflect the payment obligations as disclosed on the Note and the payment stream should be based on the
note interest rate P&l.

For example, if the loan is a 30-year, fixed rate mortgage at 6.375% interest, then the interest rate in the loan terms
section should reflect 6.375% and the projected payments table should reflect a payment stream based on 6.375%

interect

Can this amount increase after closing?

LLoan Amount $200,000 NO
Interest Rate 6.375% NO
Monthiy Principal & Interest

S0 Prosected Payments batow for your. $1,247.74 NO

Esoimted Tota Moniréy Payererd

Does the loan have these features?.

Prepayment Penaity NO
Balloon Payment NO
Payment Calculation Years 1-30
W
Principal & Interest $1.247.74
Mortgage Insurance . 0
Estimated Escrow . az19s
Semcnt cor ez reae over s
Estimatod Total
Monthly Payment §1.579.72
This ostimate includes. In escrow?
Estimated Taxes, Insurance. 8 Property Taxes.
& Assassmants. $331.98 8 Hameowners insurance YES
ot cocmass v e amonth 0 Gher: NO
Separaery

In which section of the Closing Disclosure should a temporary buydown
fee be listed?

A temporary buydown fee can be listed on the CD in the following sections:

* Section A in Seller Column

 Section H in Seller Column
 Section L as a Credit with fee being charged in Borrower Column in Section A
 Section L as a Credit with fee being charged in Borrower Column in Section K
* Section N as a Credit with fee being charged in Borrower Column in Section K

Should a seller-paid buydown be included in QM Points and Fees and
federal High-Cost?

Seller Paid Buydowns should be excluded from QM Points and Fees.

Should a Seller paid buydown be included in State High-Cost Testing?

If a state’s definition of points and fees follows the federal definition of points and fees under Section 32 of Regulation Z,

then a seller paid buydown would be excluded at the state level. However, if a state uses a different definition of points

and fees, a seller paid buydown may be included. Additional review may be required if an automated compliance service
determines that the fee is included.

Should an Adjustable Interest Rate (AIR) Table populate on the LE and
cD?

No, an AIR Table should not populate on the LE and CD.

Should an Adjustable Payment (AP) Table populate on the LE and CD?

Question

How should the interest rate and monthly payments be reflected on the
first page of CD in the loan terms section and projected payments table?

No, an AP table should not populate on the LE and CD.

Borrower Paid Buydowns

Answer

The loan should be disclosed as a step rate mortgage with multiple rates and payments, and each payment stream
should be based on the buydown interest rate P&l for the period described in the agreement.

For example, if the loan is a 30-year, fixed rate mortgage with a 7.125% interest rate and the loan closes with a 2/1
buydown agreement, then in the loan terms section of the CD, the interest rate disclosed at consummation will 5.125%,
the "can this amount increase after closing" section will reflect yes, disclosing an adjustment starting in year 2, with a
maximum interest rate of 7.125%.

The first column in projected payments table will reflect P&| payments based on an interest rate of 5.125 % interest for
the first year, the second column will reflect monthly payment based on a 6.125 % interest rate for the second year, and
the last column will reflect monthly payments based on a 7.125% interest rate for the remaining 28 years.

can atier closing?
Loan Amount $180,000 NO
staning in year 2
Interest Rate 5.125% YES - Goos as high as 7.125% in year 3
Sew AIR Table on s
Monthiy Principal & interest ves - evory yoar staming Inyear 2
See Frojected Paymarts below for your $980.08 + Goos as high as $4,243 in year 3
T T ey Payant
Does the (oan have thess featurea?
Prepayment Penatty NO
Balloon Payment NO
Payment Calculation vear 1 vearz vears3-39
Principal & Interest s380.08 51,0370 3121268
Morigage Insurance - ° - ° - °
Estimates Escrow - 22547 . 22547 . 2257
Estimated Total
I Bawment $1,205.25 $1.318.87 51,437.86

In which section of the Closing Disclosure should a temporary buydown
fee be listed?

A temporary buydown fee should be listed in section A of the CD.

Should a borrower-paid buydown be included in QM Points and Fees and
federal High-Cost?

A borrower paid buydown should be included QM Points and Fees.

Should a borrower-paid buydown be included in State High-Cost Testing?

Yes, a borrower-paid buydown be included in State High-Cost Testing.

Should an Adjustable Interest Rate (AIR) Table populate on the LE and
cD?

Yes, an AIR Table should populate on the LE and CD. The AIR Table will reflect the changes to the interest rate connected
to the borrower’s portion of the buydown.

Should an Adjustable Payment (AP) Table populate on the LE and CD?

No, an AP table should not populate on the LE and CD.

How should a borrower paid buydown be reflected on the LE and CD
when the buydown is to be covered with gift funds from a third party?
Revised: 11/14/23

A temporary buydown fee should continue be listed in section A of the CD as a charge to the borrower, and an offsetting
credit should be placed in Section L of the CD
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Lender Paid Buydowns

Question

How should payments be reflected on the first page of CD in the
projected payments table?

Answer

The CD should reflect the payment obligations as disclosed on the Note. For example, if the loan is a 30 year, fixed rate
mortgage at 6% interest, then the projected payments table should reflect a payment stream based on 6% interest.

In which section of the Closing Disclosure should a lender paid temporary
buydown fee be listed?

A temporary buydown fee should be listed in section A of the CD, marked as Paid by other with (L) next to the buydown
amount.

Should a lender-paid buydown be included in QM Points and Fees and
federal High-Cost?

Lender Paid Buydowns should be excluded from QM Points and Fees.

Should a lender paid buydown be included in State High-Cost Testing?

Generally, finance charges paid by lender are excluded from high-cost points and fees at the federal and state level. If a
state’s definition of points and fees follows the federal definition of points and fees under Section 32 of Regulation Z,
then a lender paid buydown would be excluded at the state level. However, if a state uses a different definition of points
and fees, a lender paid buydown may be included. Additional review may be required if an automated compliance
service determines that the fee is included.

Should an Adjustable Interest Rate (AIR) Table populate on the LE and
cD?

No, an AIR Table should not populate on the LE and CD

Should an Adjustable Payment (AP) Table populate on the LE and CD?

Third Party B

Question

How should payments be reflected on the first page of CD in the
projected payments table?

No, an AP table should not populate on the LE and CD.

uydowns (Excludes Seller-Paid Buydowns)

Answer

The CD should reflect the payment obligations as disclosed on the Note. For example, if the loan is a 30-year, fixed rate
mortgage at 6% interest, then the projected payments table should reflect a payment stream based on 6% interest.

In which section of the Closing Disclosure should a temporary buydown
fee be listed?

A temporary buydown fee should be listed in section A of the CD. However Newrez may accept loans with a third party
paid temporary buydown fee in Section H of the CD.

Should a third party paid buydown be included in QM Points and Fees
and federal High-Cost?

Yes, a third party paid buydown should be included in QM Points and Fees. Note that within Regulation Z, there are
specific exclusions for finance charges paid by a party other than the borrower when the party is the seller or the lender.
In contrast, there are no specific provisions that will allow the exclusion of fees paid by a third party on behalf of the
consumer when that third party is not the lender or seller. Because there are no specific provisions for third parties other
than the seller points, third party buydown fees must be included in QM Points and Fees.

Should a third party paid buydown be included in State High-Cost
Testing?

Generally, if a state’s definition of points and fees follows the federal definition of points and fees under Section 32 of
Regulation Z, then a third party paid buydown would be excluded at the state level. However, if a state uses a different
definition of points and fees, a third party paid buydown may be included. Additional review may be required if an
automated compliance service determines that the fee is included.

Should an Adjustable Interest Rate (AIR) Table populate on the LE and
cp?

No, an AIR Table should not populate on the LE and CD

Should an Adjustable Payment (AP) Table populate on the LE and CD?

No, an AP table should not populate on the LE and CD.
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Question

How should payments be reflected on the first page of CD in the
projected payments table?

Split Buydowns

*Note that Newrez will only accept loans with a split buydown when the buydown is paid by the lender, seller, and/or third parties.

Answer

The CD should reflect the payment obligations as disclosed on the Note, with the exclusion of any portions of the
buydown being funded by the borrower. Any funds from the borrower included in the buydown should be reflected as a
step rate.

For example, let’s say we have a 30-year, fixed rate mortgage loan at 6% interest. A temporary buydown agreement is
executed in which the borrower contributes funds to temporarily reduce the interest rate by 1% for the first 12
payments, and the seller also contributes funds to temporarily reduce the interest rate by 1% for the first 12 payments.

The projected payments table should reflect a payment stream based on 5% interest for the first 12 payments, and 6%
for the remaining 29 years. This is correct even though the actual payments based on the buydown agreement may
otherwise ‘reduce’ the interest rate to 4% in year 1 (1% from borrower and 1% from seller).

In which section of the Closing Disclosure should a temporary buydown
fee be listed?

A temporary buydown fee should be listed in section A of the CD.

Should a split buydown be included in State High-Cost Testing?

Similar to federal high-cost provisions under Section 32, only the borrower’s portion of the buydown should be included
in state high cost testing if a state’s definition of points and fees follows the federal definition of points and fees under
Section 32 of Regulation Z. However, if a state uses a different definition of points and fees, a third party paid buydown
may be included. Additional review may be required if an automated compliance service determines that the fee is
included.

Should an Adjustable Interest Rate (AIR) Table populate on the LE and
cD?

Yes, an AIR Table should populate on the LE and CD. The AIR Table will reflect the changes to the interest rate connected
to the borrower’s portion of the buydown.

Should an Adjustable Payment (AP) Table populate on the LE and CD?

made therein.

No, an AP table should not populate on the LE and CD.

The purpose of this Q&A is to help Correspondents understand Newrez's requirements related to TRID and the ATR/QM rules. This Q&A is not legal advice and Newrez does not represent that
following this guidance will ensure compliance with any regulatory requirements. This document is not intended to provide a comprehensive account or description of regulatory requirements.
Correspondents must consult with their external and internal legal counsel and compliance departments to determine what steps are necessary to ensure compliance with all applicable legal and
regulatory requirements. Nothing in this document should be construed as a modification or waiver of the terms of the Loan Purchase Agreement. Including any representations and warranties
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